Skrive fortelling

Å skrive fortelling kan være superenkelt. Samtidig er det kanskje noe av det mest komplekse jeg vet om – i hvert fall hvis man skal sette seg som mål å skrive en roman.

Som forfatter skal du fortelle hva personene gjør, tenker, sier. Du skal skildre folk og omgivelser godt nok til at leseren ser det for seg og vil lese videre.

Selv om jeg har tatt forfatterutdanning, gått på flere skrivekurs, lest haugevis av bøker både fortellinger og bøker om å skrive fortellinger, har jeg fremdeles noe å lære. Og jeg synes det er herlig!

Som skrivepedagog er jeg opptatt av å forenkle forklaringene mest mulig slik at det er mulig å forstå dem – også for nye skrivere. Men selv erfarne skrivere kan oppdage noe nytt i de enkleste forklaringer.

Hva er en fortelling egentlig? 
Du finner dem overalt. Ikke bare i bøker eller i muntlige eventyr. Vi møter dem hver dag når vi snakker sammen, når vi ser tv eller film. I teateret møter du dramatiserte fortellinger.  Selv sport inneholder fortellinger. Hvis du heier på det norske håndball-landslaget, satt du kanskje før jul og fulgte med i den spennende fortellingen om de ville greie å ta Em-gull. Selv melodi grand-prix kan anses som en fortelling eller ett av mine favoritt-tv-program som er Materchef Australia.

Hvordan bygger man opp en fortelling? 
Det finnes mange måter å bygge fortellinger på, men for å forklare det på en enkel måte, er det lurt å vite hva et plott er.