Tre tips til å bygge opp en interessant nettside

Det er mange måter å bygge opp en blogg eller en nettside på – spørsmålet er hva du ønsker at den skal bidra med – ikke bare til deg selv, men også til verden.

Denne artikkelen er først og fremst rettet mot deg som vil bygge en side for å få kontakt med folk som kan ha glede av dine produkter eller tjenester. Tipsene jeg kommer med er bygd på det jeg har lært gjennom å bygge 4 nettsider og det jeg har lært av både mine amerikanske og norske business-coacher.

Her er mine tre beste tips for deg som skal skrive:

  1. Velg hva siden din skal handle om

Ønsker du å nå fram med bloggen din, trenger du å finne ut av hva den skal handle om. Det høres ut som en selvfølge, men jeg har både sett og erfart at det er lett å ville formidle for mange ting – særlig hvis det er deg og dine personlige produkter du vil skrive om.

Mange av oss kan mye, men her gjelder det å sortere ut hva som er kjernen til den nettsiden du vil lage.

Selv har jeg fire forskjellige hjemmesider:

  • en for meg som person (siwskriv.no)
  • to for skriving (Skrivetid.no og Skrivelystiskolen.no) og
  • en for bandet mitt, 40 (40musikk.no)

Jeg vil på ingen måte anbefale deg å ha så mange hjemmesider – men det jeg har lært underveis er at det ble mye lettere for meg å skrive da jeg skilte ut og delte opp.
Jo tydeligere du er på hva nettsiden din skal handle om, jo lettere er det å tiltrekke seg de rette besøkende.

  1. Få et tydelig bilde av drømmeleseren

Mange av oss gjør den feilen at vi har en alt for bred målgruppe, ofte fordi vi ikke helt vet hvem målgruppa er og fordi vi er redde for å gå glipp av lesere. Men min erfaring er at det er få eller ingen som stortrives et sted som ”passer for alle”.

Ikke bare er det lettere for leserne at du vet hvem du skriver til – det blir også mye lettere for deg å skrive blogginnleggene. Du vil formulere deg annerledes til privatpersoner enn til organisasjoner, annerledes til barn og unge enn til voksne og eldre.

Det finnes mange måter å finne drømmeleseren på – det er nesten et eget kurs, men kort fortalt kan du dele inn etter alder, kjønn, interesser eller andre kriterier.

Jo mer du vet om leseren din, jo bedre kan du kommunisere. Dette er ikke noe du finner ut av i løpet av en dag eller en uke.

For mange kan det ta måneder – til og med år å sirkle inn drømmeleseren – men jo nærmere du kommer, jo morsommere er det. Nettsiden din er en unik mulighet til å skape kontakt med fantastiske mennesker som du kan bidra med noe til. Og gjør du det på rett måte, får du også mye tilbake, akkurat som jeg har fått med Skrivetid.

Når du snakker til en gruppe med lesere, kan du støte fra deg andre. Og det er bra. Ja, du leste riktig. Det er bra.
Vil du ikke mye heller ha 100 dedikerte og interesserte drømmelesere, enn 1000 som leser med et halvt øye og egentlig ikke får så mye ut av det?

For meg betyr i hvert fall kvaliteten mye mer enn kvantiteten. Jeg ønsker å bidra med noe av verdi. Gjør ikke du også? 

  1. Dekk et eller flere behov

Tenk gjennom hva slags behov som du og nettsiden din kan dekke.

Ønsker du å inspirere, underholde, trøste eller vekke glede?
Vil du hjelpe folk til å komme i gang med terapi eller trening?
Har du kunnskaper eller ferdigheter du ønsker å dele med andre? Hvilke?

Hvis leseren kan lære eller oppleve noe meningsfullt ved å besøke siden din, er det større sjanse for at han eller hun kommer tilbake. Akkurat som deg, har leserne våre et behov for å være hovedperson i sitt eget liv.
Bidra til det, og du vil få en side som er interessant for flere enn deg selv.

Noen ganger kan man føle seg overveldet av alt skrivearbeidet – det tar tid å bygge opp en hjemmeside. Vær tålmodig med deg selv og bygg sten på sten.

Innholdet trenger ikke være perfekt – hvis da ikke drømmeleseren din krever at du er det.

Min drømmeleser tilgir meg hvis jeg gjør feil og får likevel noe ut av det jeg deler. Min drømmeleser deler også egne erfaringer slik at vi kan ha en dialog.

Legg gjerne igjen en kommentar under hvis du fikk en aha-opplevelse eller ønsker å legge til/understreke noe.

Lykke til med bloggen din!

Beste hilsener fra

Siw