Hvordan skrive en bok – hvorfor?

I dag skal vi starte med å se på hvordan du finner den rette ideen til bokprosjektet ditt. Vi blir ikke ferdige med dette temaet i dag, men jeg håper du kommer et godt stykke videre i prosessen.

For å finne ut av hva boka di skal handle om, trenger vi å stille tre viktige spørsmål. De aller fleste bruker en del tid på hva de skal skrive om. Det er kanskje derfor du leser dette. Du har mange ideer, men er usikker på hvilken som er den beste. Dette er en kjent problemstilling – og den er såpass interessant og viktig at jeg har valgt å lage et eget kurs hvor det er hovedfokus.

 

I tillegg til å bli klar på hva du skal si noe om, lurer du også på hvordan du skal få det til. Mange kommer til meg og ønsker veiledning på hvordan man skriver en bok.

Det finnes tusenvis av teknikker og tips til hvordan du kan skrive en bok. Du har sannsynligvis lest bøker om å skrive og gått på kurs. Likevel er det noe som holder deg igjen. Hvordan skrive bok, henger nøye sammen med hvorfor du ønsker å gjøre det. Jeg tenker at dette er det viktigste spørsmålet du kan stille deg.

For å løse utfordringer med skrivingen din, trenger du å se innover. Du trenger å gå dypt for å finne fram til svarene. Det tar tid. Og du blir ikke ferdig i dag. Men du kan starte prosessen allerede nå – noe jeg vil anbefale deg.

Jo klarere du blir på hva du vil innerst inne, jo lettere er det å finne den rette ideen. Det spiller egentlig ikke så stor rolle om du vil skrive bok, artikkel, innlegg, holde foredrag, lage video eller bygge opp en blogg. Alt koker ned til det samme:

Hvorfor gjør du det du gjør?
Hvorfor vil du skrive?

Selvfølgelig er det viktig å lære seg å bygge opp en bok og skrive den på en måte som fenger leserne – men boka er bare et middel og ikke selve målet.

Hovedmålet er det du vil oppnå med skrivingen din. Hva slags ønsker har du for deg selv, og hva ønsker du for publikummet ditt? Når du vet svaret på disse spørsmålene, er det lettere å formidle til andre hvorfor og hvordan teksten din kan ha en verdi for dem.

Kanskje er dette mye å ta innover seg på en gang. Hvis du ikke har tenkt på skrivingen din på denne måten, tar det tid å fordøye det jeg nå har sagt. Men jeg vil anbefale deg å smake på spørsmålene og tygge litt på dem.

Du trenger ikke å vite svarene ennå – men det er lurt å komme i gang med prosessen. Det er jo dette som driver deg og skal drive deg videre i livet ditt.

Kjenner du en intens motstand, kan bunne i at du mangler tro på prosjektet eller deg selv som forfatter. Eller du er fremdeles et stykke unna å finne den rette ideen. Da kan «hvorfor» føles truende. Men jeg kan forsikre deg om at du har det som skal til – vi har alle det, selv om vi ikke alltid føler og tror på det selv.

Du trenger ikke å ha noe høyverdig motiv for å skrive en bok. Å underholde kan være nok i seg selv. Men du må vite hvorfor du skriver en bok når du skal markedsføre den til andre. Kanskje vet du ennå ikke helt hva det er du kan eller ønsker å bidra med, men det kommer. Og jo klarere du blir, jo mer mening vil skrivingen din gi deg.

Jeg har ikke alltid visst hvorfor jeg liker å skrive. Men etter å ha grublet på spørsmålet en stund, vet jeg at jeg skriver for min egen del – for å bli klar på hva jeg egentlig tenker og mener. Jeg gjør det fordi jeg synes det er gøy og gir mening. Men jeg skriver også for å kommunisere med andre. Jeg elsker å kommunisere med andre – om det er i en dialog, eller når jeg skriver eller synger. Og hvis jeg kan inspirere, underholde og dele kunnskaper blir jeg ekstra glad.

Jeg forteller deg alt dette fordi jeg ønsker at du skal skrive en bok om noe som er viktig for deg. Da vil den også bety noe for andre.

Hvis du fremdeles lurer på hva du skal skrive og hvordan du kan gjøre det, vil jeg komme med flere tips etter hvert. I mellomtiden håper jeg du tar deg tid til å tygge videre på spørsmålene nedenfor.

Følg magefølelsen. Ikke tenk for mye. Du trenger å dykke ned i underbevisstheten og hentet svarene derfra – så svar så spontant du kan.

Her er spørsmålene:

  • Hvorfor vil du skrive?
  • Hva er formålet med skrivingen din?
  • Hva tror du på?
  • Hva ønsker du å dele?
  • Hva kan du bidra med?
  • Hvorfor vil du drive din egen bedrift?
  • Hvordan ønsker du å bidra med noe til andre?
  • Hvorfor setter du deg ved tastaturet.
  • Hvorfor skal du skrive en bok?
  • Og hvorfor skal noen bry seg?

Du kan også velge å gjøre en friskriving på 5-10 minutter hvor du starter setningene med «Jeg vil skrive bok fordi …».

Du finner også en rekke motiverende oppgaver i Skriv den boka! Nå har du anledning til å laste ned 33 sider helt gratis – og få enda flere tips, inspirasjon og oppgaver.

Meld deg på nyhetsbrev og få dem nå. Du kan når som helst melde deg av igjen.

Lykke til med skrivingen så lenge!

Beste hilsener fra

Siw