Hvordan skrive en bok? Vær motig!

Motivert + Modig = Motig

Alle som skal skrive en bok, trenger å være motiverte og modige. Til sammen kan vi kalle det å være «motig» fordi de to følelsene henger tett sammen.

Når du vil skrive en bok, trenger du først og fremst å ta en beslutning. Du må bestemme deg – ellers virrer du  rundt i tåka og finne ikke fram til destinasjonen din. I det du tar et valg, vil tåka lette og du ser hvilken retning du bør gå.

Mange vipper mellom skal/skal ikke. Om du ikke har tvilt før du startet, vil du gjøre det underveis. Og da skal du vite at det er helt normalt. Det er når tvilen kommer, at du må være motig. Bare på den måten kommer du deg helt i mål.

Hvor motivert er du?

Du er glad i å skrive – men trenger du virkelig å skrive en bok?

  • Er dette et dypt ønske hos deg?
  • Har du kunnskaper eller et budskap du vil dele?
  • Har du en spesiell historie å fortelle?

Noen vil umiddelbart svare ja på alle spørsmålene, mens andre nøler litt.
Kanskje føler du at du ikke absolutt skrive en bok.
Kanskje er du til og med i tvil om at du er i stand til det.

Her er vi ved et viktig punkt:

Du må skille mellom å være umotivert fordi du frykter at du ikke skal få det til,
og å være umotivert fordi du virkelig ikke er interessert.

Ofte mister vi interessen fordi vi egentlig ikke tør – vi gjør det for å beskytte oss mot å bli skuffet. Men er det ikke enda mer skuffende å gi opp, uten virkelig å ha forsøkt?

Alle forfattere er i tvil om prosjektet sitt og seg selv til tider. Selv de som har skrevet mange bøker.

Spesielt sårbar er man med den første boka. Da vet man ikke en gang om det er mulig å klare styrkeprøven, eller om teksten vil bli tatt godt i mot.

Kanskje har du så vidt begynt å flørte med en bokidé – eller du har kommet ganske langt. Uansett hvor du er, har du sjansen til å komme deg videre dette året.

Har du veldig liten tid til skrivingen, kommer du kanskje ikke i mål i 2018. Men du kan komme et langt skritt videre.

Mye kan skje underveis:

Du kan til og med bli helt ferdig med en bok som du ennå ikke vet du skal skrive!

Les setningen over en gang til!

 

Dette skjedde med meg i 2017. Selv om jeg hadde sett for meg at jeg skulle debutere med en roman først, fant jeg ut at jeg ville skrive en fagbok om å skrive bok om et tema man er interessert i.

Jeg hadde hatt lignende ideer en stund, siden jeg har jobbet som skriveveileder i mange år. Men jeg var så fokusert på å bli ferdig med romanen først, at jeg overså muligheten for en relativt snar debut.

I juni bestemte jeg meg for å lage en effektiv måte å skrive et manus på. Jeg fulgte oppskriften selv, og …

… fem måneder senere, sto jeg med boka i hånda!

 

Om å være «motig»

Hadde jeg ikke vært motig, ville jeg fremdeles sittet her og spikket på et uferdig manus. Midtveis i prosessen holdt jeg nemlig på å gi opp.

Jeg var redd for at verken jeg eller boka var bra nok. Selv om jeg har skrevet hele livet. Selv om jeg har forfatterutdanning og har studert nordiske språk og litteratur. Selv om jeg har lest tusenvis av sider om skriving. Selv om jeg har vært kreativ skrivelærer og veileder i mange år.

Likevel ble tvilen så sterk at jeg ville utsette prosjektet.

Hjernen lette fram det ene gode argumentet etter det andre:

Du burde skyve på det. Du har jo familie. Du jobber 80%. Er du ikke egentlig litt sliten? Du må ta vare på virksomheten din. Du har ikke tid til den bokskrivinga nå.

Ja, til og med de siste to argumentene vartet hjernen min opp med – noe som ikke henger på greip. Virksomheten min består jo nettopp av skriving og veiledning. Og en bok om skriving var helt perfekt for veien videre. Men hodet greide å argumentere mot likevel. Tilsynelatende fornuftige argumenter – men ødeleggende for videre framgang.

Det er slik vi mennesker fungerer. Vi kjenner en intens motstand når vi står overfor noe nytt. Jo viktigere det er for oss, jo større blir motstanden. Og når du opplever det, trenger du å være ekstra motig.

Samtidig som motargumentene svirret rundt i tankene, visste jeg at jeg ikke kunne utsette det. Da ville prosjektet kanskje ikke bli noe av. Derfor bestemte jeg meg for å kjøre på – selv om jeg egentlig ikke turte.

Selv om jeg pleier å lytte til kroppen min, bestemte jeg meg for at dette var «falsk alarm». Det er noe av det motigste jeg har gjort.

Jeg følte meg ikke modig. Det er kanskje det fremste tegnet på modighet – at man er livredd, men gjør det likevel. En av dem som har gjort dette på flere områder, er smykkekunstner Line Westgaard.

Modig som en okse

Line Westgaard har laget utrolig mange flotte smykker – blant annet kolleksjonen «Oksen». For henne er oksen et symbol for mot, for styrke og det å tørre å ta noen vanskelige valg – for å få til en forandring eller løse utfordringer.

Line presiserer at det er viktig å øve seg når man skal bygge og opprettholde den indre styrken. Hun sier:

«Å være modig er ferskvare. Noen ganger er man «kylling» likevel. Men har man først hoppa – om det er store eller små hopp – så begynner ballen å rulle. Og så tør du mer og mer.»                             Smykkekunstner og oksemamma, Line Westgaard

Mitt tips til deg, er å ta spranget. Jobb med skrivingen din. Se for deg at du holder boka i hånda. DET er en opplevelse som jeg virkelig unner deg. Jeg kommer alltid til å huske det første møtet med boka mi. Du kan se en kort film om det her.

Jo klarere du greier å se for deg resultatet, jo lettere vil reisen være. Men du må sørge for å bevege deg framover – også når omgivelsene blir ukjente og mørket siger på. Fortsett å jobbe – selv om du ikke vet helt hvordan det ender.

Du må ta spranget for å komme deg videre.
Også når du ikke tør eller føler deg spesielt motivert – det er jo da du er motig.

 

 

 

Smykker og maleri  av Line Westgaard.

Oppgaver:

Svar på spørsmålene skriftlig:

1) Hva kan du oppnå ved å skrive en bok dette året?
Hva kan skje i livet ditt hvis du greier det? Hvordan vil du føle deg? Skriv ned fordelene.

2) Hva slags motforestillinger har du når det gjelder bokskriving?
Følelser, tanker, praktiske eller sosiale konsekvenser. Skriv ned ulempene.

3) Lag et regnestykke hvor du setter opp fordelene og trekker fra ulempene.
Hva blir konklusjonen din?

Håper du ble klokere av denne artikkelen.

Del 2: Hvordan finne den rette idéen – kommer lørdag 13. januar. Har du gitt meg mailadressen din, vil du automatisk få beskjed om det.

Hvis du vil lese mer om motivasjon, kan du gjøre det i de første kapitlene av Skriv den boka. Hvis du ikke har den, kan du laste ned de 3 første kapitlene her.

Ta gjerne kontakt med meg hvis du har innspill eller spørsmål!

 

Vennlig hilsen

Siw