Respons på tekst? Lurt å tenke på

OrdskySkriving-2

Ønsker du å vite mer om hva det kan være lurt å tenke gjennom før du deler tekstene dine og ber om respons? Ønsker du å være en god sparringspartner for andre som skriver? Da kan du kanskje ha glede av denne artikkelen.

Jeg tar opp:

 • Ting det er lurt å tenke gjennom før du deler tekst og ber om respons
 • Manglende respons – hva kan det komme av?
 • Prøv deg som kritiker av diktet ”Frost”
 • Eksempler på spørsmål til tilbakemeldinger

Etter å ha vært medlem i en skrivegruppe i over ti år og tatt forfatterutdanning, har jeg opplevd mange måter man kan gi og få tilbakemelding på. Jeg har fått inspirerende kritikk, nedslående kritikk, mottatt konsulentuttalelser, blitt både antatt og refusert.

d8e78cc2cb6f49878fb3412e73cc96e7Når man blir vant å få tilbakemeldinger på tekst, blir man ganske hardhudet og evner å se teksten sin mer objektivt. Men ikke alle har det på den måten, og det må også jeg stadig minne meg selv om.

Er du redd for å få dårlig kritikk eller er uvant med å få respons, vil det være lurt om du tenker deg om før du deler. Men jeg synes du skal dele hvis du har lyst,og har et ønske om å utvikle deg.

Når du ber om respons

Når du sender en tekst ut i verden uten at det følger med en kommentar eller et spørsmål, kan du få blandede tilbakemeldinger – og kanskje til og med svar du egentlig ikke ønsker deg. I verste fall får du ingen tilbakemeldinger i det hele tatt.

Noen leser teksten din som om den er gjennomarbeidet og klar for utgivelse, mens andre tenker at du er tidlig i prosessen. Flere er ikke bevisste på det i det hele tatt.

Hva du egentlig ønsker og trenger respons på, er ikke lett for leserne å gjette. Kanskje vet du det ikke alltid selv heller. Da er det lurt å tenke gjennom hva som er målet ditt når du deler. Finn ut av det og kommuniser det utad.

Hvis du legger ut en tekst på nettet og skriver: ‘I dag er jeg glad fordi jeg fikk jobbet med friskriving i ti minutter – her er det jeg fikk gjort’ – da tror jeg at det er liten sjanse for at noen vil kritisere det du har lagt ut.

De fleste av oss ønsker å bli sett av andre og oppnå anerkjennelse. Hvis hovedpoenget er å få anerkjennelse fordi du faktisk har prioritert skrivingen din og endelig fått noe ned på papiret, kan det være lite motiverende å få kommentarer på skrivefeil eller andre ting du kunne gjort bedre.

Hvis du du derimot legger ut en tekst for å få hjelp til gjøre den bedre, ønsker du jo kritikk som kan bidra til nettopp det – også kommentarer om skrivefeil hvis du er klar for språkvask.

Fra skoletiden har mange av oss lært at det å gi tilbakemelding på tekst er ensbetydende med å finne skrivefeil eller oppdage altfor lange og tunge setninger. Det er det letteste å gi tilbakemelding på, men det er ikke alltid det du trenger for å komme videre med teksten din. Kanskje skal ikke ordene eller setningene engang være med i neste utkast, og da er det bortkastet tid og energi å pirke på dem i denne omgang.

I skrivegruppa mi hender det at jeg ber dem se på handlingen og om teksten vekker nysgjerrighet. Da skriver jeg gjerne at jeg skal jobbe videre, så de trenger ikke se på skrivefeil eller bruk av komma. At noen likevel ikke kan dy seg er en annen sak. Du kan ikke kontrollere leserne dine, bare vennlig henstille til dem å svare på det du spør om.

Det er også relevant å tenke gjennom hvem du deler tekstene dine med. I en gruppe på nettet kjenner du ikke alle, så der vet du ikke helt hva som kommer – hvis da ikke alle reglene er satt og gruppas medlemmer følger dem. Vi gjør alle feil – heldigvis dreier det seg om tekster og ikke hjernekirurgi.

28419b3e62f1493a8070c8c8ec0e8c00

Husk at lesere også er forskjellige. Den responsen du får fra én, kan en annen være uenig i. Og det er jo spennende. Det er derfor det er så fruktbart å være i en gruppe, på nettet eller i virkeligheten – da ser man at det finnes nesten like mange meninger som lesere. Det er opp til deg hva du ønsker å ta med deg videre.

Når du skal ta i mot respons:

Hvis det er en som er misfornøyd med noe i teksten min ser jeg nærmere på det, men endrer ikke nødvendigvis. Hvis tre eller flere mener det samme, vurderer jeg det enda grundigere og gjør ofte endringer.

Kritikk er kanskje ikke det verste vi kan komme ut for. Å bli ignorert er ofte hakket verre.

Manglende respons

Når du ikke får respons er det ikke nødvendigvis et tegn på at teksten din er dårlig. Det betyr først og fremst at mottageren ikke har noen respons å gi – og det kan ha flere grunner.

Kanskje han eller hun har mye å gjøre?
Kanskje har du delt en lang tekst (det er mindre sjanse for at den blir lest skikkelig hvis du har delt den på nettet).
Kanskje har du skrevet en tekst som det er vanskelig å gi respons på. Noen kan like eller mislike det de leser, uten at det er lett å sette fingeren på hvorfor. Det kommer jeg tilbake til under avsnittet om å øve seg på respons.

I slutten av august 2012 sendte jeg inn noen dikt til e-diktet. Jeg fikk ganske raskt svar tilbake om at de hadde mottatt mailen min, men så hørte jeg ikke noe mer. Ukene og månedene gikk, og etter hvert tenkte jeg at de ikke ønsket å bruke noen av diktene mine.

I oktober 2014 – altså mer enn to år senere – fikk jeg beskjed om at de ville publisere mitt dikt ”Frost”. Det tok meg noen minutter å huske hvilket dikt det var, men det var jo hyggelig, og jeg ble veldig glad.

Når jeg ser på diktet nå, er jeg usikker på om jeg er fornøyd med det. Du skal få anledning til å prøve deg på å gi tilbakemelding, hvis du har lyst og tid. Men først litt mer om det å gi respons.

Når du gir respons

Hvis den som deler ikke har bedt om noen spesiell respons, ville jeg være forsiktig med å si noe. Vil du likevel gi en tilbakemelding, så la den være positiv.

5f91dd6579784a4188a8213c54d48821

Det hender jeg spør hva forfatteren ønsker med teksten sin før jeg gir tilbakemelding.

Er det en skriveøvelse skal den ikke kritiseres, men man kan finne noen litterære eller tematiske gullklumper og peke på dem.

Er det en tekst som skal utvikles, som for eksempel en fortelling, ville jeg aller først se på plottet. Er det tydelige personer, som ønsker noe? Henger handlingen noenlunde sammen og er til en viss grad forståelig?

Hvis personer og handling er på plass, sjekker jeg om det er lett å være til stede der fortelleren befinner seg. Hvis det også er på plass, ser jeg etter flyten i språket – om jeg blir dratt med eller om jeg stopper opp noen steder.

Et godt utgangspunkt for å gi respons kan være at du sier tre positive ting om teksten og nevner en ting som kan bli bedre. Formuler gjerne utfordringen som et spørsmål: Hva skjer hvis du tar bort /legger til/gjør dette enda litt mer/mindre tydelig …

Dikt er ikke så lett å gi fornuftig respons på, fordi det ofte appellerer til følelsene våre. Nedenfor finner du diktet som jeg fikk publisert i 2014. Jeg er fremdeles usikker på om noe mangler, eller om det kanskje kunne vært enda mer barbert.

cobweb___by_firey_sunset

Frost

Det er frost i nettet
på tørkesnora
en sommerfugl
glemte å se seg for
nå er hun kledd
i rimkåpe
med isdråpesko på beina

edderkoppen sitter mellom
bark og ved
glaner ut
på fangsten
i fryseren

Siw Cathrine Christiansen

Hva slags følelser vekker diktet i deg? Skriv gjerne din umiddelbare reaksjon i kommentarfeltet under. Jeg er ikke ute etter komplimenter – jeg vil gjerne bli klokere på denne teksten. Og jeg blir veldig glad hvis du har konkrete innvendinger som kanskje kan hjelpe meg med å forløse et enda bedre dikt.

Når du gir tilbakemelding på en tekst, kan du også selv lære noe om deg selv – både som leser og skriver. De som leser kommentarene dine kan være enige eller uenige, og lære noe av det.

Det er din subjektive mening som gjelder. Jeg aksepterer alle kommentarer så lenge de er saklige. Og ”Frost” er ennå ikke trykket i noen bok, så det kan endres når som helst.

Synes du det er vanskelig å finne på noe å si, kan du bruke spørsmålene under og svare på noen av dem. Disse spørsmålene kan man også bruke når man ber om eller gir tilbakemeldinger på andre typer tekster.

Eksempler på spørsmål til tilbakemelding:

 • Vekker teksten følelser? Hvilke?
 • Er det noe du liker – et ord, motiv, tema, bilder, kontraster, overraskelser, annet?
 • Ser du noe som kan forbedres – eventuelt hva?
 • Ser du noe som kan kuttes eller legges til
 • En annen linjedeling?
 • Annet du kommer på?

Å gi og få tilbakemeldinger er en fin måte å utvikle seg på som skriver. Det tvinger oss til å se på både sterke og svake sider ved egne og andres tekster. Lykke til videre med tilbakemeldingene. Vis hensyn og vær modig.

Hjertelig hilsen

SiwogHarriet

SiwPortrettHøst2015

2 tanker om “Respons på tekst? Lurt å tenke på

 1. Hei Siw.
  Jeg kan ikke noe om diktskriving, og føler meg derfor ikke kapabel til å gi råd. Men jeg likte diktet godt. Og hvorfor det? Jo, det var veldig beskrivende og kontrastfylt. Jeg så for meg sola som skinte på nettet, og iskrystaller som blinket (et vakkert syn), for deretter den rå virkeligheten om rovdyret som venter på byttet. Syns at begrepet «fangsten i fryseren» var veldig originalt. Du fikk fram et uventa perspektiv. Hilsen Sigrun

  • Hei Sigrun!

   Tusen takk for at du kastet deg ut i å gi en tilbakemelding på dikt. Synes du har flere gode ting som du trekker fram, du ser enda mer enn det som står i ordene – sola som skinner på nettet og iskrystaller som blinker. Flott at du også trekker fram det uvante perspektivet. Takk for tilbakemelding! Synes du har mye å komme med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *