Diktfeber

Kilde:
Store lyvianske leksikon  – Ordmedisin –  Hjerte- og sjelsykdommer –  Betennelsestilstand i uttrykksapparatet

Også kjent som 
febris poeticalyrikkimus acutus

Diktfeber, sykdom som forårsakes av inspirasjon fra en ubestemt gruppe sanseinntrykk eller indre varselklokker som gir seg utslag på dokumenter og skriveblokker.

Diktfeber forekommer meget sjelden hos barn under 2 år, er hyppigst i alderen fra 4-10 og fra 25-97 år.

Årsak
Det er sikre holdepunkter for at sykdomsprosessen skyldes en kreativitetsreaksjon fra organismens side på inspirasjonen.

Noe av årsaken til dette kan være at det er kjemisk slektskap mellom det som skjer i omverdenen og visse stoffer hos mennesket, særlig i bindevev, bl.a. i hjertet, hodet og magen.

Når så organismens kreativitetsapparat reagerer mot de inntrengende sanseinntrykkene, vil det også danne poesireaksjoner i fantasien.

Sykdomsbilde
Sykdommen forløper gjerne i fire stadier eller faser.

Først kommer selve inspirasjonen, som kan gi glede, angst eller bare karakteristiske urosymptomer. Noen ganger forløper denne infeksjonsfasen stumt, dvs. at pasienten ikke merker noen symptomer.

Etter infeksjonen kommer den såkalte latensperioden på 1 til 3 timer. I denne perioden kan pasienten være litt fjern, kjenne seg utilpass eller føle seg helt vel.

Deretter kommer selve diktfeberanfallet med skrivefeber, ofte skulder- og nakkesmerter, samt noe hjertebank og svetting.

Mange får forbigående leddbetennelser, f.eks. i håndledd, albueledd eller fingre. Leddene blir røde, varme og hovne, og dette veksler fra ledd til ledd.

Leddsymptomene forsvinner etter noen minutter eller uker – avhengig av forfatterens fysiske tilstand før diktfeberen inntraff og pasientens motivasjon for å bevege seg, spise sunt og trene styrke av de belastede leddene.

Symptomene
Symptomene kan være varierende. Vanlig er hurtig hjerteaksjon, leilighetsvis bryst- og mageuro, og det kan opptre fornuftsvikt.

Et akutt diktfeberanfall kan vare fra minutter til måneder. Deretter kommer den inaktive perioden, som kan bli avbrutt av tilbakefall.

Det har derfor mye å si at en får forebyggende behandling mot nye inspirasjonsinfeksjoner, som kan forverre forsøket på å mestre et hardt tilkjempet A-4 liv.

Det alvorlige ved diktfeber er at den kan resultere i utvikling av empati og følsomhet – noe som kan føre til at logikk og kontroll blir svekket, og etter hvert til utvikling av fornuftsvikt.

En slik utvikling er oftest langsom, og det kan ta flere tiår før de kliniske symptomene blir alvorlige. I en del tilfeller kan det bli aktuelt å amputere følelseslivet og gi personlighetsdempende medisin.

Diagnose
Laboratoriemessig kan man påvise forhøyet skriveaktivitet på datamaskin, nettbrett, notatblokk eller til og med telefonen.

Det kan også være et forhøyet antall brede smil og tårer. Man kan også påvise originale bilder i språkets blodsenkning og noen rim i den akutte fasen.

Lesing og vurdering av dokumenter produsert i diktfeberfasen kan til en viss grad brukes for å bedømme sykdomsaktiviteten. Det kan også være et forhøyet antall korte tekster i dokumentene, preget av metaforer og sammenligninger. I svært alvorlige tilfeller kan man også oppdage klisjeer hvor ord som havet, døden, livet, evigheten og kjærligheten er nevnt.

Behandling
Akutte anfall behandles med stress og utmattende rutineaktiviteter for å bekjempe inspirasjonsinfeksjonen. Ufrivillige plikter, meningsløse møter og mye skjermbruk lindrer plagene og senker temperaturen.

I forbindelse med diktfeber kan det opptre muskelrykninger (chorea minor) i ansikt og lemmer – spesielt i fingrene. Dette krever som regel ikke spesiell behandling, men i svært alvorlige tilfeller kan det være aktuelt å gipse fra fingertupp til skulder på begge armer for å unngå smugskriving.

Prognose
Mens diktfeber tidligere var en hyppig og fryktet sykdom i Norge, spesielt pga. senfølgene fra hjerte og fornuft, er den i dag sjelden, vesentlig pga. effektiv antikreativitetsbehandling.

I andre deler av verden med dårligere nett-tilgang forekommer sykdommen fortsatt hyppig.

Har du vært rammet av diktfeber, er det fint om du deler dine erfaringer under her.

2 tanker om “Diktfeber

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *