Bilder som inspirasjon

BildeEnsomVei

Ensom vei i Enebakk – Tittel og foto: Michael Matzinger

Bilder kan være bra inspirasjon til skriving. Når jeg holder kurs, bruker jeg blant annet visuelle virkemidler fordi det setter i gang fantasien.

Lengre ned får du oppgaver, eksempler og tips til hvordan du kan bruke bilder som inspirasjon.

Michael Matzinger delte i sommer et foto med tittelen «Ensom vei i Enebakk». Jeg følte umiddelbart at det var noe i motivet og stemningen, og da jeg satt meg ned og skrev, ble det til en sangtekst.

BildeGulrøtterISolnedgang

Gulrøtter i solnedgang – Foto: Siw Cathrine Christiansen

I går kveld la jeg selv noen bilder ut på fjesboka – av mine rare gulerøtter.

Lokalavisa ville bruke bildet og lurte på om jeg ikke kunne skrive et dikt til, så det gjorde jeg i dag morges. Diktet kommer kanskje  på trykk i slutten av uka i Ås avis.

Det er  ikke alltid lett å prestere på oppfordring. Selv må jeg føle at det er noe som pirrer fantasien min – og sånn er det sikkert med deg også. Finn bilder som får det til å kile i interessen din.

Nedenfor er det fem oppgaver som kan inspirere til skriving. Du kan bruke bildene jeg har lagt ut her eller andre du liker enda bedre.

Oppgaver til bilder :

1) Velg ett av bildene over og se på det i minst ett minutt. Sett på en alarm og skriv uten å stoppe i 5 minutter – alt du kommer på som har med bildet å gjøre.  Bruk gjerne  «Jeg ser …» som start og hver gang du ikke vet helt hva du skal skrive. Innholdet er uvesentlig – det viktigste er at du pøser på med ord alle 5 minuttene.

2) Se på bildet av gulerøttene over eller under og skriv et dikt.

3)  Se på bildet av veien og tenk deg at du er personen som har tatt bildet. Hva tenker du rett før ? Hva slags lyder er det der. Kjenner du noen lukter?

4) Skriv om hva som skjedde på veien etter at bildet ble tatt.

5) Se på bildet over eller under og forestill deg at gulerøttene kan snakke med hverandre. Hva sier de?
BildeGulrøtterIKaraffel

Lykke til med skrivingen og del gjerne i feltet nedenfor!

PS: Når du er ferdig med din egen skriving, kan du gjerne lese  sangteksten som jeg ble inspirert til å skrive ut fra det fine bildet til Michael.

Vennlig hilsen
SiwogHarriet

2 tanker om “Bilder som inspirasjon

 1. Hei,
  Jeg liker denne siden du har laget. De ti punktene kjenner jeg er en motivasjon til å fortsette. De hjelper meg til å holde i fast i det som er drømmen min, å skrive bok, og det hjelper meg å holde fast i det å organisere hverdagen min slik at jeg lager meg det rommet som jeg trenger får å skrive.

  Jeg har skrevet mye, så det ligger lagret inni min datamaskin. Jeg har lest masse bøker og skrevet referanser som har vert betydningsfulle i forhold til det som jeg skriver om. Det ligger mye arbeid her.

  Det som stopper meg nå er at jeg klarer ikke lage noen struktur i det som jeg har skrevet, slik at det blir som en indre og ytre reise for personen som har vært utsatt for psykisk vold over flere år i nære relasjoner.
  En annen ting som stopper meg også er at jeg har en frykt i meg til å fullføre denne boken, samtidig som jeg vet at denne boken er det viktig at jeg skriver for meg selv og for samfunnet. Jeg tørr liksom ikke ta det hele og fulle steget ut .. til en bok. Så sier hjertet mitt og min indre stemme at det er akkurat det jeg skal gjøre videre i livet, skrive og formidle om tema relasjoner mellom mennesker.

  Jeg har tenkt lenge på å reise bort for å skrive, der det er veiledere som jeg kan snakke med om det som jeg skriver om. Da blir jeg litt redd igjen for at det jeg skriver ikke er bra no… jeg er jo ingen forfatter. Jeg har bare noe viktig å formidle til verden. Så holder jeg meg selv igjen..og det vil jeg ikke,,,jeg vil skrive.

  Har du noen refleksjoner / erfaringer du vil dele med meg ut fra det som jeg har skrevet så er jeg takknemlig for det.

  • Hei Else Britt!

   Tusen takk for hyggelige ord om skrivetidsiden og kloke ord om å holde fast på bokdrømmen.

   Det som slår meg er at din fortelling ligner veldig på Daina sin – en person jeg har begynt å skrive om for å bruke som eksempel til plottekurs. Kanskje kan plotting hjelpe deg med å strukturere det du har skrevet og det du vil si?
   Frykten for å fullføre et bokprosjekt er det flere som har. Og jeg forstår at det er et dilemma mellom å gjøre seg synlig og sårbar og det å bidra og hjelpe.
   Synes det er spennende problemstillinger du kommer med, og tar gjerne en prat med deg. Dette er veldig interessant fordi jeg har møtt flere med mange av de samme tankene, og jeg ønsker jo å bidra til at du og andre kommer over den kløfta som har oppstått mellom der dere er og dit dere drømmer om å være.

   Sender deg en mail fra siwskriv-adressen min.

   Vennlig hilsen
   Siw

Det er stengt for kommentarer.